3 stvari koje ubijaju trajanje baterije na mobilnom telefonu

trajanje baterije na mobilnom telefonu

Trajanje baterije na mobilnom telefonu jedna je od stavki koja sve nas najviše pogađa u svakodnevnom korišćenju mobilnog. Koliko puta vam se dogodilo da očekujete važan poziv ili poruku koji nikako da stignu, samo da bi ste utvrdili da je telefon zapravo “gecrkt”, a utičnice nigde na vidiku?

Bez obzira na model i brend telefona koji koristite, zasigurno želite da izbegnete ovakav peh i verovatno ste se zapitali kako da baterija na mobilnom traje duže. Ok, naravno da vam je poznato da jačina osvetljenosti ekrana, igrice, GPS, gledanje klipova… utiču na trajanje baterije na mobilnom telefonu. Međutim, postoje i spoljni faktori koji, ako ne obratite pažnju, proždiru životni vek baterije na mobilnom, a naročito sledeća 3.

Jačina signala

Ukoliko telefon koristite na mestu gde je slab signal, baterija će se brže prazniti.

Razlog leži u tomo što telefon intenzivnije održava vezu sa baznom stanicom, pa mu je za to potrebno više energije. Ovo se najčešće dešava kada se nalazite u ruralnim područjima, kao i u podrumskim prostorijama ili u zgradama koje imaju debele zidove.

Čest je i slučaj gde samo na određenim mestima u stanu signal varira (npr. zbog nekog objekta koji blokira signal ili blizine nosećeg zida), pa da telefon troši više baterije samo kada je na tom mestu.

Šta je savet? Na ovaj faktor ne možete da utičete uvek ipak, uvek potražite mesto sa najjačim signalom gde ćete odložiti svoj mobilni telefon. Takođe, imajte na umu da će vam, kada boravite na ovakvim lokacijama, češće trebati punjač, kako vas brzo potrošena baterija na mobilnom telefonu ne bi iznenadila.

Neodgovarajući punjač za mobilni telefon

Iako je ulaz za punjače mobilnih telefona standardizovan – Micro USB za Android i Lightning za iOS uređaje, ne znači da je svaki punjač koji odgovara ulazom vašem telefonu i odgovarajući punjač.

Fabrički punjač za mobilni telefon je uvek najbolji, jer on ima karakteristike prilagođene optimalnom punjenju baterije uređaja uz koji je stigao, u smislu jačine struje koju propušta do baterije. Korišćenje neodgovarajućeg ili oštećenog punjača tokom vremena može dovesti do smanjenja kapaciteta i oštećenja baterije, pa se trudite da ih koristite samo u slučaju nužde, a da svoj uređaj punite originalnim punjačem.

Temperaturni ekstremi

Niske temperature ne oštećuju bateriju, ali utiču na brže pražnjenje. Sa druge strane visoke temperature mogu negativno uticati na kapacitet baterije. Zato svaki uređaj u uputstvu za upotrebu ima deklarisan temperaturni okvir u kome je preporučljivo korišćenje uređaja (obično je to od 0°C do 35°C) i poželjno je pridržavati se ovog saveta.

Tokom zimskih dana svoj mobilni telefon nosite u unutrašnjem džepu jakne, a tokom leta izbegavate da vaš telefon bude izložen direktnim sunčevim zracima u dužem periodu.

Takođe, preporučljivo je da telefon isključite sa punjača odmah kada se napuni do vrha. Iako litijumske baterije, koje se koriste za telefone u poslednjih petnaestak godina, ne mogu da se „prepune“, one tokom punjenja generišu određenu količinu toplote. U dužim vremenskim intervalima ova činjenica može negativno uticati na životni vek baterije u mobilnom telefonu.

 

Na kraju znajte da svaka baterija ima svoj životni vek i broj ciklusa punjenja i pražnjenja koji je sposobna da istrpi. Jednom kada dosegne tu granicu, kapacitet počeće da opada. Preporučeni tretman baterije će produžiti njeno trajanje, ali kada dođe vreme za zamenu baterije na mobilnim telefonu – uvek je najbolje ubaciti originalnu, a to možete najbrže i najlakše učiniti u ProMobi servisu mobilnih telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit