Vaš mobilni telefon može pomoći u borbi protiv korona virusa

Da li ste znali da se vaš pametni telefon može koristiti kao pomoć u naučnim otkrićima, uključujući istraživanje Covid-19? Ne, ne radi se o tome da poklonite nekome svoj uređaj. U pitanju je mogućnost da procesorsku snagu svog mobilnog telefona možete usmeriti tako da je naučnici mogu iskoristiti za svoja istraživanja i to na takav način da vi nikada ne osetite bilo kakvu razliku prilikom korišćenja telefona.

Za sve su zaslužni ljudi iz kompanije DreamLab koji su 2015. godine napravili aplikaciju za iOS i Android koja koristi procesorsku snagu vašeg uređaja kada se telefon puni i nije u upotrebi, usmeravajući je kao pomoć naučnicima.

 

Želite da pomognete? Ovo je potrebno da uradite

DreamLab aplikacija radi na pametnim telefonima i tabletima, tako da je možete preuzeti sa App Store-a ili Google Play-a.

Kada otvorite aplikaciju, prvo je potrebno da odete u meni Podešavanja da biste je konfigurisali. Posebnoobratite pažnju na deo vezan za korišćenje podataka. Kako bi ste izbegli da koristite mobilni internet ovde smanjite brojke na 0 MB i uključite Wi-Fi.

Na dalje je potrebno da izaberete projekat za koji će vaš pametni telefon biti korišćen. Iako će jedan automatski biti odabran za vas, preko opcije Projekti možete da izaberete neki drugi iz liste.

Nakon toga, kada sledeći put stavite telefon na punjenje, otvorite aplikaciju DreamLab i pritisnite „Pokreni sesiju“ i ostavite telefon. Ekran će se uskoro sam isključiti, a aplikacija će raditi u pozadini.

Nakon šta aplikaciju budete uključili nekoliko puta moćićete da vidite statistiku koja će vam pokazati koliko ste doprineli istraživanju – koliko vremena je vaš telefon radio i koliko je proračuna izvršio.

 

Kojim projektima možete pomoći?

Jedan od velikih projekata koji se trenutno pokreću zove se Corona-AI, a predvodi ga Imperial College London. Podeljen je u tri faze, od kojih su prve dve završene.

Pored njega tu je i veliki broj drugih projekata. Jedan se odnosi na istraživanje kancera, a iza njega stoji italijanska AIRC fondacija. Takođe tu je projekat vezan za lekove i super-hranu birtanskog Imperial College-a u Londonu i projekat genoma pod nazivom „Demistifi“, koji vodi australijski Institut Garvan.

Svakako novi projekti se redovno dodaju tako da ćete uvek biti u mogućnosti da svojim mobilnim telefonom pomognete kada god to želite.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit