Voice Isolation i Wide Spectrum u iOS 15 – šta rade i kako da ih koristite

Voice Isolation i Wide Spectrum u iOS 15 – šta rade i kako da ih koristite

Među mnoštvom novih funkcija koje dolaze sa iOS 15 izdvajaju se dve nove opcije mikrofona – Voice Isolation i Wide Spectrum koje poboljšavaju način na koji komuniciramo sa svojim sagovornicama prilikom korišćenja FaceTime-a. O čemu se ovde zapravo radi?

 

Voice Isolation u FaceTime-u

Razgovore telefonom ne obavljamo baš uvek u savršenom okruženju bez buke. Naprotiv, često se dešava da nam saobraćaj utišava glas ili postoji neka druga vrsta pozadinske buke. Voice Isolation blista upravo u ovim slučajevima.

Ova opcija će „iseći“ vaš glas i neutralisati sve druge neželjene zvukove tako da će vas sagovornik čuti bez ikakvih problema ni ne sluteći u kakvoj se buci nalazite.

 

Šta je Wide Spectrum na iOS 15

Wide Spectrum je funkcionalnost koja radi sasvim suprotno od izolacije glasa – umesto da pokušava da ukloni buku, pojačava je i dodaje na kompresiji zvuka koji ulazi u mikrofon.

Suština je u tome da Wide Spectrum pokupi i najfinije zvukove iz vašeg okruženja i prenese ih vašem sagovorniku što je veoma zgodno kada, na primer, želite da podelite sa prijateljima atmosferu sa koncerta ili predivne zvuke morskih talasa ili cvrkuta ptica.

 

Kako aktivirati ove funkcije?

Bilo je pomalo zbunjujuće kada je Apple najavio ove dve nove funkcije za FaceTime, ali ih korisnici nisu mogli pronaći nigde unutar same FaceTime aplikacije. Zapravo ispostavilo se da se u Kontrolnom centru pojavljuju samo onda kada razgovarate sa nekim.

Dakle, kako bi mogli da ih aktivirate, dok traje poziv, potrebno je da uđete u Kontrolni centar i tapnete na dugme za režim mikrofona koje će se tada pojaviti u gornjem desnom uglu, a zatim odaberite željeni režim rada.

Dobro je da znate kako Voice Isolation i Wide Spectrum nisu funkcionalnosti koje rade samo u FaceTime-u već ih je moguće koristiti nakon otvaranja bilo koje aplikacije za glasovne ili video pozive. Međutim, da bi to zaista bilo moguće neophodno je da autori aplikacija implementiraju ove opcije. Drugim rečima, iako možda u ovom trenutku niste u mogućnosti da koristite ove dve opcije sa svojom omiljenom aplikacijom za razgovor, ne brinite, uskoro će, sasvim sigurno, postati dostupna.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit