Zakrivljeni Vs ravni ekrani na mobilnom telefonu

Od trenutka kada je Samsung 2014. godine predstavio Note Edge, prvi telefon sa zakrljivenim ekranom, zahuktala se debata – zakrljivljeni vs ravni ekrani. Naravno, ovo se ne bi dogodilo da Note Edge svojim izgledom i novim funkiconalnostima nije zapao za oko velikom broju korisnika željnih novina.

Usledio je Galaxy S6 Edge na kome su obe ivice ekrana bile zakrivljene i pružale još i nove funkcionalnosti. I tu stvari počinju da se komplikuju.

Prigovori zakrivljenim ekranima

Proizvodnja zakrivljenih ekrana je novijeg datuma i jednostavno je skuplja od pravljenja ravnih koji su na tržištu, pa, oduvek. Posledica je relativno visoka cena zamene ekrana u slučaju da vlasniku ispadne ili pretrpi fizička oštećenja koja zahtevaju postavljanje novog panela. Ipak, noviji telefoni sa ravnim ekranom nisu ništa jeftiniji, naročito ako se pogleda iPhone X ili noviji iPhone Xs/Xs Plus i cena zamene ekrana na ovom modelu.

Takođe, zaštitna stakla kod zakrivljenih ekrana obično ne naležu baš kako treba, pa posledično i ne pružaju validnu zaštitu. Rešenje pružaju određene maskice za mobilni, ali istovremeno oduzimaju eleganciju i lepotu samom uređaju.

Naravno, kod telefona sa ravnim ekranom nema problema sa postavljanjem zaštitnog stakla, ali i kod njih maskice često oduzimaju deo estetike telefona.

Dizajn telefona, kod većine korisnika, ima važnu ulogu u odabiru telefona zbog čega mnogi nikada zapravo ne koriste maskice, tako da su telefoni sa zakrivljenim i ravnim ekranima ovde izjednačeni.

Zakrivljeni ekrani daju posebnu notu izgledu uređaja zbog čega veliki broj proizvođača kreira modele sa ovakvim ekranom udovoljavajući kupcima koji traže wow faktor u izgledu svog uređaja.

Kako leže u ruci?

Mobilne telefone koristimo za gledanje filmova, društvene mreže, dopisivanje… Kako bi to bilo što prijatnije iskustvo, telefoni postaju sve veći i veći. Međutim, to čini da ih je sve teže držati u ruci i nositi u džepu.

Zakrivljeni ekrani omogućili su da telefoni imaju veću dijagonalu u užem telu i započeli eru telefona bez ivica. Ove telefone je lakše nositi i koristiti nego li one sa ravnim ekranima što zna da bude prilično važna stavka.

Naravno, ukoliko neko ne želi telefon iz klase tako zvanih “fableta” ni oni sa ravnim ekranom neće biti teški za korišćenje.

Sve u svemu, u borbi zakrivljenih i ravnih ekrana pobednika odlučujete vi za sebe. Onaj koji vam više odgovara biće vaš pobednik.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit