Zašto je bitan antivirusni softver?

Zašto je bitan antivirusni softver?

Antivirusni softver je važan alat za sprečavanje neželjenih hakerskih upada u vaš računar. Iako pomoću ovih programa nije moguće sprečiti svaku vrstu sajber napada, antivirusni softver je svakako nešto što pretstavlja dodatnu zaštitu vaših podataka i privatnosti.

Od čega vas štiti antivirusni softver?

Antivirusna zaštita nije samo način da se blokiraju računarski virusi. Evo liste stvari od kojih dobar antivirusni program može da zaštiti računar i podatke koje imate na njemu:

  • Antivirus – Zaštitiće vas od računarskih virusa ili napada koji pokušavaju da oštete računar.
  • Zaštita rootkita – Sprečava da se u rootkitove (skupove programa), koji su ugrađeni duboko u računar integrišu drugi, zlonamerni softveri.
  • Zaštita od botova – Ovo upozorava pretplatnika kada sajber kriminalac pokušava da preuzme računar kako bi ga koristio kao izvor za automatskog slanje neželjene pošte i drugih zločina. 
  • Zaštita od “crva” – Po definiciji, crvi napadaju mreže, a ne i same računare. Međutim, crvi mogu da nose gomile zlonamernih softvera koji se mogu deponovati na računare, a zatim napraviti štetu. Antivirusni softver može sprečiti ovu vrstu napada – zaustaviti kompjuterske crve.
  • Trojanski konji – Antivirusni softver vas upozorava kada se u datoteci trojanskog konja otkrije malver (zlonameran softver).
  • Špijunski softver – Kada je računar zaražen špijunskim softverom ili softverom koji je namenjen prikupljanju podataka o korišćenju ili krađi informacija, antivurus će vas obavestiti.
  • Zaštita poruka – Bilo da se radi o trenutnim porukama ili e-pošti, antivirusni softver može upozoriti korisnike kada ove poruke sadrže opasne priloge ili lažne veze.

Besplatne prevencije za zaštitu od napada

Iako je zaštita antivirusnog softvera važan korak u čuvanju računara od malvera, postoje još neke stvari koje možete da uradite biste svoj računar održali čistim.

Održavajte kompjuterski softver ažuriranim jer je softver operativnog sistema jedna od ključnih tačaka u kojima sajber kriminalci pokušavaju da iskoriste ranjivosti na računarima. Zato proizvođači operativnih sistema stalno besplatno ažuriraju svoj softver kako bi zaštitili korisnike. Ova ažuriranja se mogu tako da se odvijaju automatski.

Takođe, postoji mnogo načina na koje sajber kriminalci mogu da ubace zlonamerni softver u računare, a neke od metoda uključuju zavaravanje korisnika da slobodno prihvate softver koji je štetan.

Zato, nikada ne otvarajte priloge i ne pratite linkove koje ste dobili iz nepoznatog izvora. Nikada nemojte davati poverljive informacije, kao što su lozinke, čak i ako izgleda da dolaze od administratora i redovno koristite jake lozinke.

Ove metode, u kombinaciji sa antivirusnim softverom, daju korisniku računara mnogo veće šanse da ostane zaštićen od sajber kriminalaca.

I da napomenemo. Kada želite da kupite antivirusni softver, obavezno kupite pouzdan i dobro poznat program zasnovan na pretplati. Ovo je važno, jer će proizvođači ove vrste softvera moći da zaštite računare svojih pretplatnika ažuriranjima u realnom vremenu koja otkrivaju najnovije pretnje.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit