Zašto prisustvo vlage u telefonu poništava garanciju mobilnog?

Ako je u vaš mobilni telefon ušla voda, bez obzira na to što je uređaj u garantnom roku, u servisu garanciju neće prihvatiti. Pitate se zašto? Razlog je taj da vlaga u telefonu može izazvati brojne sekundarne kvarove, te stoga nije pokrivena garancijom.

Matična ploča je jedna od stvari koju vlaga lako uništava. Ona je ispretpletana višeslojnim električnim vodovima kroz koje prolaze električni impulsi koji upravljaju telefonom na osnovu instrukcija dobijenih od spoljnih faktora – mreže, događaja, korisnika…

Kako je voda dobar provodnik električne struje, kada ona dođe u kontakt sa matičnom pločom može da dovede do kratkih spojeva koji dovode do toga da se električni impulsi ne kreću kroz električne vodove na očekivani način.

Ovo može dovesti do nepravilnosti u radu telefona, a ukoliko je količina tečnosti veća – i do trajnog oštećenja matične ploče.

Kako sve tečnost može dospeti u uređaj?

Vlaga u telefon može dospeti kada on upadne u vodu, kada se po njemu prolije tečnost, ukoliko je izložen kiši…

Takođe, na pojavu vlage u mobilnom telefonu može uticati duži boravak aparata na mestu gde je velika vlažnost ili isparenja, ali i pri nagloj promeni temperature.

Kako za zaštitim moj telefon od vlage?

Pored pažljivog korišćenja telefona i izbegavanja polivanja istog i potapanja u vodu, savet je da leti što je moguće više smanjite korišćenje telefona kada ste na plaži, kako biste ga sačuvali od isparenja.

S druge strane, zimi, kada ste napolju, takođe smanjite korišćenje telefona i čuvate ga u unutrašnjem džepu. Tako će se telefon manje hladiti, pa samim tim prouzrokovati manje kondenzacije kada uđete u toplu prostoriju.

Šta da radim kada telefon upadne u vodu ili se pokvasi?

U tom slučaju je najbolje da odmah isključite telefon i izvadite bateriju ukoliko je to moguće. Ukoliko je telefon upao u slanu vodu – preporuka je da ga odmah nakon isključenja isperete slatkom vodom, jer je slana voda dosta agresivnija i brže oštećuje električne uređaje kada dođe u kontakt sa njima.

Nakon toga odmah kontaktirajte servis kako bi se telefon očistio i otklonili tragovi tečnosti. Jako je važno da ne pokušavate da uključujete telefon  minimum 24 sati od momenta kada je upao u vodu, a svakako bi najbolje bilo da to ne činite pre odlaska u servis.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit