Jedan telefon, a 2 broja: Koje su prednosti dual SIM mobilnih telefona

Dual SIM telefoni ili uređaji koji mogu istovremeno koristiti dva različita broja telefona postaju sve popularniji. Razlog je jednostavan – nude lako rešenje i dodatnu funkcionalnost za sve koji koriste više telefonskih linija.

Njihova potražnja, naročito u azijskim i pojedinim zemljama Evrope dovela je čak i do toga da se kompanija Applepriključi Samsungui drugim velikim proizvođačima u trci za udeo na ovom tržištu mobilnih telefona.

 

Kome je potreban Dual SIM mobilni telefon

 

Telefoni sa dve SIM kartice osmišljeni su primarno za poslovne korisnike koji žele da razdvoje privatnu od poslovne upotrebe telefona i da, pri tome, ne nose sa sobom konstantno dva uređaja.

Međutim, ovi telefoni predstavljaju i odlično rešenje za osobe koje stalno putuju u inostranstvo. Dual SIM mobilni omogućava da se u njega brzo ubaci SIM kartica lokalnog operatera, a da osoba ostane konstantno dostupna na svom stalnom broju. Na ovaj način smanjuju se troškovi korišćenja telefona, a ne gubi se ništa na funkcionalnosti i prostoru u torbi.

Nakon ubacivanja dve SIM kartice, prilikom pozivanja, telefon će korisnika pitati sa koje kartice želi da obavi poziv (isto važi i za slanje poruka) i to je sve. U stanju mirovanja, korisnik je dostupan istovremeno na oba broja.

 

Ograničenja Dual SIM telefona

 

Šta se može uraditi, a šta ne generalno zavisi od modela do modela Dual SIM telefona. Obično ista funkcionalnost nije dostupna na obe kartice, pa tako brzi LTE internet radi samo sa jednom, dok druga kartica pruža samo mogućnost 2G ili 3G konekcije.

Negativna strane je i to što Dual SIM telefoni troše više struje, pa im baterija kraće traje, a tu je i potencijalni problem sa nekim aplikacijama poput WhatsApp ili Viber koje će raditi samo sa jednom brojem na jednom uređaju.

Kako bi rešili neke od ovih problema određeni brendovi kreirali su neke modele koji omogućavaju kreiranje duplih naloga na aplikacijama. Recimo Samsungov Note 9 poseduje funkcionalnost pod imenom Dual Messenger koja rešava ove probleme.

Takođe, postoje i tzv hibridi, telefoni kod kojih je moguće izabrati da li će korisnik ubaciti drugu SIM ili pak memorijsku karticu. Kod ovih uređaja, dakle, ubacivanje sekundarne SIM kartice vas košta raspoloživog memorijskog prostora, pa je potrebno dobro promisliti koja opcija je najbolja za vas.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit